Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Η Χρονιά Σε Λίστες: Kαλύτερα Αlbums 2010 No.2


Αrcade Fire - The Suburbs (Merge Records)

Κακά τα ψέματα οι Arcade Fire δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το τόπ.. Μπήκαν σε άλλα πολύ πιο έγκυρα και σημαντικά άπ' αυτό του Excess Energies.. O Win Butler και η ορχήστρα του κυκλοφόρησαν το "The Suburbs" - No. 1 στην Αμερική - ένα άλμπουμ με το οποίο, κατά την άποψή μας, υπέγραψαν την καταδίκη τους να είναι στον "αφρό" για τουλάχιστον άλλα 2-3 άλμπουμς. Θα μπορούσαμε να γράφουμε κατεβατά για το "The Suburbs", πραγματικά θα μας ήταν πολύ εύκολο άλλα αυτό έχει γίνει ήδη άπ' όλα τα μουσικά μέσα, blogs, sites, περιοδικά.. To " Τhe Suburbs " είναι απλά το πρώτο μεγάλο indie/alternative/anti-crap άλμπουμ της δεκαετίας.. Κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και δείτε τους live..



Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Η Χρονιά Σε Λίστες: Kαλύτερα Αlbums 2010 No. 3


Los Campesinos! - Romance Is Boring ( Wichita Recordings)

Στο Νο.3 οι Los Campesinos! με το 3ο και "καλυτερότερο" άλμπουμ τους μέχρι τώρα, "Romance Is Boring". Αν και το άλμπουμ είχε διαρρεύσει ήδη από τις τελευταίες μέρες του 2009, το "Romance Is Boring" κατάφερε να κρατήσει δικαιωματικά μια από τις τοπ 3 θέσεις, καθώς είναι απλά ένα από τα πιο γεμάτα άλμπουμ που ακούσαμε όλη την χρονιά.. Με τα πάνω του ("There Are Listed Buildings" , "Straight In At 101" etcetcetcetc) , τα "επικά" κάτω του ("In Media Res", "The Sea Is A Good Place To Think Of The Future" ), το προσωπικό αγαπημένο " I just sighed i just sighed just so you know " και το γενικότερο experimental-punk-pop πνεύμα που διέπει τον δίσκο. Για να μην λέμε πολλά, Το "Romance Is Boring" είναι το δεύτερο καλύτερο, νεανικό άλμπουμ που ακούσαμε φέτος. Το καλύτερο είναι στο Νο.1 φυσικά..

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Η Χρονιά Σε Λίστες: Kαλύτερα Αlbums 2010 No. 4


LCD Soundsystem - This Is Happening (DFA Records)

Στο Νο.4 είναι ο James Murphy.. Mην ρωτάς το "γιατί".. Απλά διάβασε ότι έχει γραφτεί για αυτόν στα blogs και στον μουσικό τύπο και θυμήσου ότι ίσως να είναι η μουσική ιδιοφυία της γενιάς μου/σου/του.. Αν και το "Dance Yr Self Clean" είναι ένα από τα καλύτερα τράξ του έτους και δυνητικά της δεκαετίας (αν και είναι λίγο νωρίς για αυτό..) , ξεχωρίζουμε περισσότερο το "You Wanted A Hit".. Έτσι "alternatives" να πούμε.. Όπως οι φανατικοί του Ergotelis.

Ακούστε το live album που ηχογράφησαν το καλοκαίρι...

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Η Χρονιά Σε Λίστες: Kαλύτερα Αlbums 2010 No. 5


Les Savy Fav - Root For Ruin (Frenchkiss Records)

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα αγριεμένα καλό post-punk άλμπουμ? Σίγουρα πολλοί αλλά όχι οι Broken Beats.. Oι Les Savy Fav ονόμασαν το 5o άλμπουμ τους "Root For Ruin", του έβαλαν ένα γαμάτο εξώφυλλο και έτσι απλά βρέθηκαν στο Νο.5 της λίστας μας.. O Τim Harrington είναι με άνεση η πιο cult φιγούρα που κυκλοφορεί και η μπάντα του μια από τις καλύτερες των τελευταιών ετών..
Y.Γ.
Ελπίζουμε να μην μας κάνουν μήνυση για την χρησιμοποίηση του "Excess Energies"..Μπορούν να το κάνουν αυτό?


Χριστουγεννιάτικο Δωράκι Aπό Τους Pete And The Pirates!


Nαι είναι αλήθεια..Οι Pete And The Pirates θα βγάλουν δεύτερο άλμπουμ και θα είναι το αγαπημένο μας για το 2011..Ίσως να το βάλουμε και στην λίστα του Excess Energies για το 2011, αν υπάρχει ως τότε.. Προς το παρόν οι Pete And The Pirates μας δίνουν ως free download, εδώ, το τραγούδι τους "Winter 1" που συνοδεύεται φυσικά και από το αρμόζον χιονοχειμωνοχριστουγεννιατικο βιντεοκλίπ.


Η Χρονιά Σε Λίστες: Kαλύτερα Αlbums 2010 No. 6


Wavves - King Of The Beach (Fat Possum Records)

Το πάρτυ έγινε, τα Χριστούγεννα περάσανε και το μόνο που μένει για να διώξουμε το 2κ10 είναι η λίστα με τα καλύτερα άλμπουμ του Excess Energies και η παραμονή της πρωτοχρονιάς..
Στο Νο. 6 λοιπόν είναι ο Wavves - Nathan Williams- με το "King Of The Beach" . O/Oι Wavves επέστρεψαν φέτος με το 3ο άλμπουμ τους με το οποίο άλλαξαν εντελώς τον ήχο τους καθώς αντί για το συνηθισμένο Home Recording του garage του σπιτιού του, ο Williams είπε να δοκιμάσει ένα κανονικό στούντιο και ένα σαφώς πιο καθαρό ήχο. Εκ του αποτελέσματος η επιλογή του κρίνεται 100% γαμώ καθώς ο Wavves με το backing band του ex-indie/punk hero, Jay Reatard, έφτιαξαν ίσως το πιο cool άλμπουμ του 2010. Το μόνο που μένει τώρα για τον Nathan Williams είναι να βρεί μια πιο ωραία γυναίκα από την την Bethany κάτι των Best Coast..

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Η Χρονιά Σε Λίστες: Kαλύτερα Αlbums 2010 No. 7


Titus Andronicus - The Monitor (XL Recordings)

Οι Titus Andronicus κυκλοφόρησαν φέτος το δεύτερο άλμπουμ τους με τον τίτλο, " The Monitor ". Σίγουρα δεν ήταν πολλοί εκείνοι που ενθουσιάστηκαν στο άκουσμα ότι το "The Monitor" θα ήταν ένα concept άλμπουμ για τον Αμερικανικό Εμφύλιο.. Εμείς το λιώσαμε!





Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Η Χρονιά Σε Λίστες: Kαλύτερα Αlbums 2010 No. 8


Best Coast - Crazy For You ( Mexican Summer )

Το άλμπουμ των Best Coast, "Crazy For You" , χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως το ντεμπούτο της χρονιάς. Σίγουρα όχι! Το ντεμπούτο της χρονιάς το έχουν βγάλει Άγγλοι και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μας για φέτος (κάντε λίγο υπομονή για αυτό..) . Το "Crazy For You" ήταν παρ΄όλα αυτά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα άλμπουμ της χρονιάς με τις καθαρά retro διαθέσεις του και τους αστείους στίχους της Bethany Cosentino.. Δυο είναι οι λόγοι που το "Crazy For You" παίζει τόσο ψηλά στην λίστα: 1) Το γεγονός ότι είναι ίσως ο καλύτερος καλοκαιρινός, indie δίσκος που έχει γραφτεί ποτέ και 2) οι στίχοι του "Goodbye" , " and nothing makes me happy, not even tv or a bunch of weed" που απλούστατα είναι το highlight των στίχων ολόκληρου του 2010.

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Η Χρονιά Σε Λίστες: Kαλύτερα Αlbums 2010 No. 9


The Thermals - Personal Life (Kill Rock Stars Records)

Για να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράματα..Κανείς δεν είπε ότι το Excess Energies είναι ένα ποιοτικό blog με αντικειμενική ματιά στα γεγονότα.. Τουλάχιστον από τον ένα από τους δυο συντάκτες του.
Οι Thermals κυκλοφόρησαν φέτος το 5ο τους άλμπουμ, με τίτλο "Personal Life" το οποίο τους είδε να παίρνουν μια διαφορετική στροφή στον ήχο τους, αρκετά πιο χαλαρή και 100% πιο "προσωπική". Ο Hutch Harris είναι απίστευτα κολλημένος με τη γυναίκα του (τη μπασίστρια του συγκροτήματος, Kathy κάτι) και για αυτό της έχει αφιερώσει 1/μιση άλμπουμ καθώς τα "γλυκόλογα" έιχαν κάνει την έμφανισή τους και στο προήγουμενο, καθ' όλα γαμάτο, "Now We Can See" , που κυκλόφορησε περυσι. Το Personal Life σίγουρα δεν θα μείνει στην ιστορία επειδή άλλαξε την μουσική, παρ' όλα αυτά όμως είναι ένα άλμπουμ με το οποίο κανείς μπορεί να δεθεί. 'Ετσι έγινε και με μας φέτος.. Το "Personal Life" είναι ένα πολύ καλό indie-rock άλμπουμ, με 7/10 ωραία τραγούδια και πολλά bass solos. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Ίσως το "Personal Life" να μην φιγουράρει σε πολλές λίστες για φέτος , αλλά το γράψαμε και παραπάνω. Το Excess Energies είναι όλα τ' άλλα εκτός από αντικειμενικό blog. Oι Thermals είναι μια από τις αγαπημένες μας μπάντες.. Στην πραγματικότητα είχαν κλείσει θέση στο top από την στιγμή που ανακοινώθηκε το άλμπουμ τους.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Η Χρονιά Σε Λίστες: Kαλύτερα Αlbums 2010 No. 10


NO AGE - Everything In Bewtween (Sub Pop Records)

Έχουμε και λέμε.. Το δέκα το καλό για φέτος στη λίστα aka ο " Νίνης" του Excess Energies, είναι οι NO AGE με το "Everything In Between", το 3ο τους άλμουμ. Το δίδυμο από το LA έκανε ένα βήμα μπροστά από τις προηγούμενές του προσπάθειες φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τα samples και τις λούπες που παλαιότερα χρησιμοποιούσαν σε μικρότερο βαθμό. Ο Κωσταντής από το Vinyl είπε ότι του φάνηκε πιο "μελωδικό" από τα προήγουμενα τους. Του απάντησα πως οι τύποι μάλλον μεγαλώνουν. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Respect στους NO AGE.

JEFF The Brotherhood


Είναι από το Tenesse, του Nashville. Οι JEFF The Brotherhood είναι δυο αδέρφια που κάνουν ότι κάνουν με μια κιθάρα και ένα drum set. " Τι κάνουν δηλαδή? ¨ . Αυτό που κάνουν είναι να αναπληρώνουν το κενό που άφησαν οι Weezer μετά τα πρώτα δυο άλμπουμ τους το οποίο ούτε και οι ίδιοι δεν μπορούν να αναπλήρωσουν και για αυτό τα επανακυκλοφορούν και τα παίζουν live. - Rivers Cuomo το μπούλο..Το μπουλόπουλο.. -
Οι JEFF... είναι το τελευταίο απόκτημα της Stolen Recordings και όπως είναι προφανές από το όλο attitude τους, είναι κολλημένοι στις 90's, Grunge/Punk/Psych επιρροές τους, με τον αμερικανικό τύπο να τους παρομοιάζει με μπάντες όπως οι Wipers, οι Sonic Youth και οι Hawkwind. Άλλοι τους αποκάλεσαν "Psych Garage", "Kraut Punk" και "Psychedelic Grunge" . Όπως και να 'χει, οι JEFF The Brotherhood είναι η μπάντα της μέρας..Enjoy!

Υ.Γ.
Η "αναπλήρωση του κενού" των Weezer είναι εμφανής μόνο σε ένα τραγούδι τους, το "The Tropics". Σε όλα τα άλλα οι Αμερικανοί έχουν δίκιο..



Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Η Χρονιά Σε Λίστες: Kαλύτερα Αlbums 2010 No. 14


Menomena - Mines (Barsuk Records)

Το 4ο άλμπουμ των Menomena, "Mines" , θα μπορούσε με άνεση να είναι παραπάνω (πολύ παραπάνω.. ) στο top αν είχε υποπέσει στην αντίληψη μας λίγο νωρίτερα. Δεν πειράζει όμως καθώς το Νο.14 είναι κάτι σαν τη ραχοκοκαλιά των tops στην σύγχρονη εποχή.. Το "Mines" είναι ίσως ένα από τα πιο ολοκληρωμένα άλμπουμς της φετινής χρονιάς με τις weird-pop συνθέσεις του και τη συνεχή εναλλαγή διαθέσεων καθ' όλη την διάρκειά του. Με μια λέξη..Έπος.

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Smith Westerns - "Weekend"


"Weekend" τιτλοφορείται το νέο single των Smith Westerns. Για όσους δεν τους έχετε ακουστά, να σας πληροφορήσω ότι οι Smith Westerns είναι ένα indie rock γκρουπ από το Chicago! Ο ήχος τους παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για μία μίξη glam rock και garage rock στοιχείων.

Το ''Weekend" αποτελεί ένα πρώτο δείγμα από το "Dye it Blonde" το επικείμενο δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος το οποίο και αναμένεται στις αρχές του 2011.
Καλη ακρόαση!!

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Η Χρονιά Σε Λίστες: Kαλύτερα Αlbums 2010 No. 15


My Wet Calvin - All Great Events (Archangel)

My Wet Calvin κυκλοφόρησαν επιτέλους το ντεμπούτο άλμουμ τους στην Archangel ύστερα από 4 χρόνια ύπαρξης και πολλές γαμάτες συναυλιακές εμπειρίες που χάρισαν στον συντάκτη αυτού του κειμένου, όπως το μυθικό, πλέον, πρώτο Velvet Bus στην Θεσσαλονίκη, η εμφάνισή τους στα Yuria 2007 κ.α. Το "Αll Great Events" νικάει στα σημεία το " Played" του Sillyboy (που καταστρέφει το άλμουμ του με τον τρόπο που το παίζει live) και αναδεικνύεται το καλύτερο ελληνικό άλμπουμ του 2κ10 κυρίως λόγω του γενικότερου "Coolness" που αποπνέει η μπάντα αλλά και του " The Light Will " , ένα από τα αγαπημένα τραγούδια των Broken Beats για φέτος. Αυτά.


Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Η Χρονιά Σε Λίστες: Kαλύτερα Αlbums 2010 No. 16


Βroken Social Scene - Forgiveness Rock Record (Arts & Crafts)

O Κevin Drew και η παρέα του επέστρεψαν φέτος με το "Forgiveness Rock Record" , ένα από τα καλύτερα indie-rock άλμπουμ του 2010, που τους έκανε γνωστούς μέχρι και στην μπανανία του ελληνικού ραδιοφώνου με συχνό airplay του "World Sick", πετσο-κομμένο στα 3 λεπτά, ανάμεσα στους Linkin Park και τους Stone Sour.. Aφού ούτε αυτό κατάφερε να ανακόψει την πορεία των Καναδών στο φετινό τόπ μας, δικαιότατα κατατάσσονται στο Νο. 16.

Ωραίο...

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Η Χρονιά Σε Λίστες: Kαλύτερα Αlbums 2010 No. 17


Sleigh Bells - Treats (Mom & Pop)

Οι Sleigh Bells από την αρχή της χρονιάς φαινόταν ότι θα γινόντουσαν το next big thing. Για όλους. Για το Pitchfork, για τα blogs ακόμη και για την ποπ-κουλτούρα την ίδια. Τα πρώτα δυο συνέβησαν όπως ήταν φυσικό καθώς με το άλμπουμ τους "Τreats" κάπου εκεί τον Μάιο μας έφτιαξαν για τα καλά την διάθεση για το καλοκαίρι που ακολούθουσε και έκαναν τους περισσότερους από έμας να κάνουμε χαζές γκριμάτσες χοροπηδο-χορεύοντας (κρυφά στο δωμάτιο...) υπό τους ήχους των "Infinity Guitars", "Kids" και " Tell 'Em" . Η ποπ-κουλτούρα δεν τους ανακάλυψε τελικά άλλα μάλλον αυτό το ξέρατε απ΄την αρχή..Moving on..

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Kit - Rain

Πριν λίγο υπέπεσε στην αντίληψη μου το βιντεοκλίπ των Kit για το τραγούδι τους "Rain". Μετά από πρόχειρο googling, παραθέτονται τα παρακάτω:
Α) Οι Κit μας έρχονται από το L.A.
B) Είναι μια "super melodic experimental rock band" με 2 άλμπουμ στο ενεργητικό της και πολλές 7-ιντσες split κυκλοφορίες με μπάντες όπως οι Deerhoof, οι WIVES (πρώην σχήμα των No Age) και τους Mirror/Dash (side project των Sonic Youth)
Γ) Το " Rain" σκηνοθετήθηκε από τον Vice Cooler.
Δ) Είναι γαμώ..Τι να λέμε τώρα..

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Η Χρονιά Σε Λίστες: Kαλύτερα Αlbums 2010 No. 18


Harlem - Hippies (Matador Records)

Στο Νο. 18 οι αμερικανοί Harlem με το Lo-Fi/Indie-pop άλμπουμ τους "Hippies" που κυκλοφόρησε από την, ενηλικιωμένη πλέον (σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα...) Matador Records, τον Απρίλιο. To τρίο από το Austin του Texas κατάφερε να τραβήξει την προσοχή κυρίως λόγω του γενικότερου hype που υπήρχε το 2010 για μπάντες όπως οι Best Coast, Dum Dum Girls, Cloud Nothings etcetctetc. Για εμάς δεν χρειαζόταν πολλή προσπάθεια για να μας αρέσει.. "Weirdly cool" artwork για το εξώφυλλο του άλμπουμ και μία ολόκληρη ημέρα συνεχούς ακρόασης κάπου εκεί γύρω στο καλοκαίρι με τα μπάνια και την ζέστη..


Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Beach Fossils


Οι Beach Fossils είναι ένα νέο, ανερχόμενο αλλά και πολλά υποσχόμενο γκρουπ από το Brooklyn. Ο ήχος του μπορεί να χαρακτηριστεί ως lo-fi/indie συνδυαζόμενος με κάποια surf rock στοιχεία. Με το πρώτο άκουσμα των κομματιών τους, βρίσκεις τον ευατό σου να έχει παρασυρθεί και να ταξιδεύει από τα υπέροχα μελωδικά τους riff.

Οι Beach Fossils κυκλοφόρησαν το debut άλμπουμ τους το περασμένο Μάιο και απ' αυτό ξεχωρίζουν τραγούδια όπως το ''Youth", το"Daydream" και το"Vacation" τα οποία αποπνέουν μία φρεσκάδα-ζωντάνια, δημιουργώντας στον ακροατή μία χαλαρή και ανέμελη διάθεση.
Είναι σίγουρα μια μπάντα που αξίζει να τσεκάρετε!!



Los Campesinos! - Heat Rash


Κάτι ψήνουν πάλι..Αν είναι άλμπουμ, δεν αποκλείεται να κάνουν το 1-2 στην λίστα μας για φέτος..Πριν λίγο ανέβασαν και σχετικό teaser..τσέκ ιτ!


Η Χρονιά Σε Λίστες: Kαλύτερα Αlbums 2010 No. 19


Sky Larkin - Kaleide (Wichita recordings)

Προχωρώντας στη λίστα, βρίσκουμε τους Sky Larkin με το δεύτερο άλμπουμ τους "Kaleide" που κυκλοφόρησε από την "soon-to-be-legendary" δισκογραφική, Wichita Recordings. Αν και δεν απέσπασε τις καλύτερες κριτικές, το "Kaleide" είναι από τα άλμπουμ που σε κερδίζουν με τον καιρό κυρίως λόγω του συνδυασμού της "επιφανειακής" πολυπλοκότητας , που είναι διάχυτη σε όλο το άλμπουμ, με το κλασσικό δίπτυχο, pop διάθεση/αγγλικά φωνητικά. Για άκου ένα δείγμα..


Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

A Grave With No Name - Sofia


Μεγάλο track..Οι A Grave With No Name μας έρχονται από την Αγγλία και απ΄ ότι φαίνεται δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο εκτός απ΄αυτο τραγούδι που όπως είπαμε είναι..μεγάλο! Lo-Fi παραγωγή, αγγλική μιζέρια και ένα γαμάτο ρεφρέν συνθέτουν το "Sofia" το οποίο έχει κολλήσει εδώ και μέρες στο hi-fi...
Enjoy!

Η Χρονιά Σε Λίστες: Kαλύτερα Αlbums 2010 No. 20

Delorean - Subiza (True Panther Sounds)

Οι Ισπανοί τα κατάφεραν!Είναι το πρώτο post του νεοσύστατου Excess Energies με το άλμπουμ τους Subiza που κυκλοφόρησε κάπου μέσα στην άνοιξη. Ήταν καλό! Πολλοί τους παρομοίασαν με τους Animal Collective του 2κ10 και μάλλον δεν είχαν άδικο. Για εμάς δεν χρειαζόταν και πολλή προσπάθεια να τους εντάξουμε στο top 20 για φέτος καθώς αν ένα άλμπουμ σου φτιάχνει την διάθεση όταν είσαι πνιγμένος στην κίνηση στην μέση της Κηφισσίας, κάπου εκεί κοντά στην στροφή για Πανόρμου, τότε ξέρεις οτί είναι καλό.